Pages

Monday, June 22, 2009

cahaya yang menyuluh

Salam teman seperjuangan, semoga berada dalam cahaya Ilahi, sebentar tadi ana melayari harakahdaily.net, terpangpang kenyataan Tuan Guru Presiden PAS yang mengatakan tiada lagi perbincangan dan menolak segala perbincangan usaha membentuk kerajaan perpaduan bersama uMno.

Setelah sekian lama uMno bermain isu ini, sebahagian besar ahli-ahli PAS termakan dan hampir-hampir terlekat mata kail dikerongkong, bukan sahaja penyokong PAS tetapi sebahagiannya adalah pendokong Parti Islam ini.

Kita semua dapat lihat, baca, alami sendiri apa yang tersiar dalam blogger dialam maya, blog persendirian, blog mahasiswa, mahupun bolg-blog yang mempunyai tajaan, menghujum pimpinan yang bertaraf ulama', mempertikaikan kreadibiliti yang sekian lama ahli-ahli PAS sanjungi.

Ana tidak hairan sekiranya media uMno yang mainkan propaganda atau isu yang melibatkan masalah ini, tetapi apa yang ana agak terkilan ahli dan pendokong gerakan yang mempertikai sebelum pimpianan mengeluarkan kenyataan.

Mungkin ada sedikit kesilapan yang dibuat oleh kepimpianan tapi adakah itu menjadi alasan kepada kita untuk membelasah pimpinan kita, tiada saluran yang terbaik kah untuk dibawa berbincang.Bukan jalan penyelesaian dengan menghembus kata-kata nista, kata-kata yang kurang sopan kepada pimpinan.

Sebentar tadi, ana sempat melayari blog Gamis, baca kenyataan yang dibuat oleh Presiden gamis, saudara Dzul Khairi mengaggap PAs sebagai kuku besi kerana usul yang dibawa dalam muktamar untuk mengharam kan SIS, yang terbaru saudara dzul Khairi sanggup berdebat dengan Ustaz Nasruddin Mat Isa Timbalan Presiden PAS dan juga Ustaz dato Mustafa Ali berkenaan kerajaan perpaduan.

Bagi pandangan ana, siapa dzul Khairi untuk berdebat dengan pimpinan tertinggi PAS ini kalau bukan hanya mencari populariti.Lebih baik saudara Dzul bersebat dengan SIS, ana rasa lebih baik.Lebih baik Dzul bincang masalah mahasiswa yang kian bermasalah.Lebih baik bincang kemana nak bawa ribuan mahasiswa yang menganggur.Tak usah mencari populariti dengan isu politik walaupun isu politik memudah kita untuk jadi glamour.

Saudara Dzul juga menyanggah dalil yang dibawa oleh Dato Harun Taib, Ketua Dewan Ulam' PAS, berkenaan Hujjah kelembutan dakwah Musa kepada Firaun tidak menunjukkan mesti membentuk kerajaan. Itu hanya dakwah. Malah hujah harus berdamai apabila musuh ingin berdamai juga, mesti dinilai dan disesuaikan dengan konteks semasa. Saya mendesak agar Pas mesti menyelesaikan masalah ini secepat mungkin, ini petikan kata-kata Dzul.

Mungkin dia tak setuju taitle ulama yang datang dari Timur Tengah, agak-agak ana.Tapi apaun syabas kepada Presiden Gamis kerana mampu untuk menghurai isu politik dengan jayanya.Tapi jangan sampai pandangan kita membuatkan gerakan ini berpecah, dengan tulisan kita, dengan ideal kita, dengan kenyataan kita yang tidak berlandaskan keimanan ianya mampu untuk menolong golongan musuh meranapkan gerakan Islam.Dalam tidak sedar kita menjadi agen pemusnah gerakan Islam.

Teman yang dirahmati, mahasiswa adalah aset yang amat berharga untuk negara, untuk pejuang islam.Kisah Nabi Musa bersama umatnya yang sesat di pergunungan Tea selama 40 tahun mengajar kita erti anak-anak muda perlu diasuh dengan nur Ilahi, setelah sesat selama 40 tahun, Allah Taala melahirkan generasi baru yang di pimpin oleh Yussa' bin Nun, mentarbiah generasi muda ini dengan tarbiah Ilahi sehingga Allah membebaskan mereka dari kesesatan yang Allah hukum kan kepada umat sebelum mereka.

Begitu juga, kita dialaf ini, tidak salah untuk mendalami ilmu dimana juga selagi ilmu asas Islam bertapak didada.Keimanan yang jitu akan membekalkan jiwa yang kental kepada Maha pencipta, lempar dilaut akan menjadi pulau yang menghijaukan amal islami, campak digunung, akan menghijaukan gunung dengan dakwah.Campaklah dimana sekali pun sekiranya kita beriman kepada Allah, insyaallah pasti ada jalan untuk berdakwah.berdakwahlah dimedan yang kamu yakini.

Tidak ada lagi bincang kerajaan perpaduan - Presiden PAS

Tidak ada lagi bincang kerajaan perpaduan - Presiden PAS
Wan Nordin Wan Yaacob | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Mon | Jun 22, 09 | 3:02:54 pm MYT

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Hrkh) - Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini menegaskan pihaknya menolak sebarang usaha membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno.
Iklan
Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendieri menyatakan, dalam isu Kerajaan Perpaduan, Umno telah menjalankan fitnah yang jahat dan dengan itu pihaknya bertegas tidak lagi mahu membincangkan pembentukan kerajaan tersebut.

Apa yang diusahakan sebelum ini disalah tafsir oleh kepimpinan Umno-BN untuk memfitnah PAS dan Pakatan Rakyat semata-mata memecahbelahkan hubungan pakatan, katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan sidang media bersama Sekretariat Majlis Presiden Pakatan Rakyat di Bilik Ketua Pembangkang, Bangunan Parlimen hari ini.

ImageTurut hadir ialah, Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub; Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali dan Dato' Seri Nizar Jamaluddin.

Sementara di pihak KeADILan, Presiden, Dato' Seri Wan Azizah Wan Ismail; Timbalan, Dr Syed Husin Ali; Naib Presiden, Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah; anggota MT KeADILan, Saifuddin Nasution, dan di pihak DAP pula, Setiausaha Agungnya, Lim Guang Eng; Dato' Ngeh Ko Ham.

Sementara itu, Anwar yang membacakan kenyataan mewakili Pakatan Rakyat menyebut, akatan Rakyat menolak pengwujudan kerajaan perpaduan.

"Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan persekutuan akan datang," katanya.

Majlis pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan kerajaan Perpaduan dengan Umno/BN, yang merupakan suatu fitnah dan tohmahan serta tindakan terdesak Umno mengugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dukungan rakyat, tegas Anwar.

ImageMenyokong pandangan itu, Salahuddin Ayub pula menyatakan kenyataan tersebut sebenarnya adalah muktamad dan ini bermaka tidak akan ada lagi 'unity talk' dengan Umno.

Malah Salahuddin kelihatan gembira dengan perkembangan itu yang seterusnya dilihat akan membuatkan Umno kelemasan.

Seorang lagi Naib Presiden PAS, Mahfuz pula memberi analogi bahawa 'Umno kini kehilangan tabung oksigen' apabila isu kerajaan perpaduan ini telah ditamatkan dengan kenyataan pimpinan pakatan.

Kenyataan itu juga sebagai satu usaha menutup talian hayat yan