Pages

Saturday, September 25, 2010

Ahmadinejad cetus kontroversi baru


Ahmadinejad cetus kontroversi baru
_

NEW YORK 24 Sept. – Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad mencetuskan kontroversi baru, semalam apabila beliau mendakwa majoriti penduduk di Amerika Syarikat (AS) dan serata dunia percaya kerajaan AS mendalangi serangan 11 September, 2001 dalam usaha untuk memastikan Israel terus wujud.
Kenyataan provokasi Ahmadinejad semasa berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) di sini semalam mendorong delegasi AS bertindak meninggalkan dewan.
Ahmadinejad turut menyalahkan Washington sebagai kuasa besar yang mendalangi sekatan Majlis Keselamatan PBB ke atas Iran kerana keengganannya menghentikan kegiatan pengayaan uranium yang didakwa boleh digunakan untuk membina senjata nuklear.
Delegasi daripada semua 27 negara Kesatuan Eropah (EU) menyusuli langkah perwakilan AS itu meninggalkan dewan diikuti delegasi dari Australia, New Zealand, Kanada dan Costa Rica, kata seorang diplomat EU.
Presiden Iran itu berkata, Washington yang telah memperuntukkan sebanyak AS$80 bilion (RM256 bilion) untuk menaikkan taraf senjata nuklear AS bukanlah hakim yang adil untuk menjadi anggota tetap Majlis Keselamatan bagi menghukum Iran berhubung aktiviti nuklearnya.
Ahmadinejad yang pernah melahirkan keraguan mengenai dakwaan AS berhubung serangan pada 11 September turut menggesa ditubuhkan sebuah badan siasatan bebas PBB bagi menyiasat serangan itu.
Siasatan sedemikian akan memastikan serangan pengganas tersebut tidak bertukar menjadi satu isu yang tidak boleh disentuh langsung seperti Holocaust dan ‘menyuarakan pandangan mengenainya tidak akan diharamkan’.
Ahmadinejad tidak menjelaskan lojik di sebalik tuduhan beliau bahawa AS mendalangi serangan 11 September tetapi berkata, terdapat tiga teori:
* Bahawa ‘sekumpulan pengganas yang canggih dan sangat kuat’ menembusi sistem perisikan dan pertahanan AS, dengan sokongan ‘negarawan Amerika’.
* ‘Bahawa beberapa kelompok dalam kerajaan AS mendalangi serangan itu untuk menyekat kemerosotan ekonomi Amerika dan menguatkan kembali cengkaman AS ke atas Asia Barat dengan tujuan untuk menyelamatkan rejim Zionis. Majoriti rakyat Amerika serta negara dan ahli politik lain bersetuju dengan pandangan ini’.
Selepas Ahmadinejad menyuarakan dakwaan-dakwaan itu, dua diplomat AS bangun dan berjalan keluar meninggal dewan tanpa mendengar teori ketiga:
* Bahawa serangan 11 September adalah angkara ‘sekumpulan pengganas tetapi kerajaan Amerika menyokong perbuatan mereka dan mengambil kesempatan daripada situasi yang berlaku’.
Sebelum itu, Presiden AS, Barack Obama dalam ucapannya pada UNGA mencabar dunia yang pesimis supaya membantu Israel dan Palestin memeteraikan perjanjian damai bersejarah dalam tempoh setahun, setelah usaha sejak berpuluh-puluh tahun lalu untuk mencapai perdamaian menemui kegagalan.
“Kali ini usaha damai akan membawa kesudahan yang berbeza,” kata Obama yang memberi pilihan antara kestabilan di Asia Barat dengan pertumpahan darah berterusan.
Obama menjadikan perdamaian di Asia Barat sebagai tema utama ucapan tahunan beliau pada UNGA, menandakan beliau amat mengharapkan kejayaan daripada rundingan damai terbaru yang kini berada dalam keadaan goyah.
Hampir setiap topik lain dalam agenda antarabangsa beliau diketepikan dalam ucapannya itu. – AP

Thursday, September 23, 2010

Salam Eid Mubarak 2


Salam Eid Mubarak

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan berada dalam syawwal yang gemilang, pelbagai nikmat dirasai oleh mereka yang masih bernyawa di atas muka bumi ini.yang pastinya kita belum dan tidak ketahui kenikmatan mereka yang berada dalam alam selain dunia.Mereka yang beriman kepada Allah yang telah meninggalkan kita terlebih dahulu.Nikmat yang tidak pernah terfikir oleh jangkauan keilmuan manusia.

Begitu juga bagi mereka yang merasa sempit dalam kehidupan dunia, yang hidup dlam penuh kealpaan, penuh dengan kepuraan, penuh dengan hasad denggi, penuh dengan kesombongan, penuh dengan pembohongan, penuh dengan tipu helah, penuh dengan tipu daya dan mementingkan kehidupan yang selesa sehingga mengabaikan dan memalingkan kepatuhan,ketundukan, kepercayaan, keyakinan kepada maha pencipta iaitu Allah, mereka ini bakal menerima siksaan Allah disaat kemaatian nanti.

Ya Allah jauhkan kami semua dari sifat-sifat mazmumah, sifat yang dibenci oleh Allah.Ya RObb jadikan kami dari golongan yang sentiasa memohun taubat dari mu Ya Robb.

Teman yang dikasihi,

Tidak lama lagi kita sebagai mahasiswa Al Azhar akan menempuh kealam perkuliahan, kesibukan sekarang dengan urusan penerimaan mahasiswa baru, penyusunan program untuk mereka, sebenar nya, ana juga pernah merasai sebagai mahasiswa baru, sudah beberapa tahun yang lalu.Sungguh seronok tatkala disambut oleh abang2 senior tatkala menjejak kaki kali pertama di bumi anbiyak ini.

Kini, detik tersebut sudah beberapa tahun yang lalu.Dari usia awal remaja, kini sudah masuk alam pemuda.Sudah pun berumah tangga, doakan kedatangan zuriat kurnian Allah untukku.Namun pengajian ku belum berakhir, kini masih lagi ditahun 4 kuliah usuluddin pengkhususan tafsir.

Namun dhomir ini tidak pernah gusar tentang itu, selagi nyawa dikandung badan, tugas ana sebagai seorang penuntut ilmu Allah, akan ana teruskan,walaupun kegagalan dlam imtihan terus mengundang,ana yakin dan percaya suatu masa nanti allah akan memberi kejayaan dalam pembelajaran ana.

Tetapi kedengaran dari mulut-mulut KOTOR seperti LONGKANG kekadang menerjah ketelinga ana.Memang tidak dinafikan, ada manusia yang tidak puas hati dengan manusia yang lain.Sedangkan Nabi pun di hina oleh kerabatnya sendiri.Inikan kita yang terlalu jauh dengan Nabi.

Ana hanya manusia biasa, sama seperti kalian, punyai perasaan, punyai hati, punyai nafsu,punyai kemarahan dan segala apa yang dimiliki oleh semua manusia.
Tak mungkin berdiam diri sekiranya imanku dimain main oleh anjing-anjing dan musuh-musuh Allah.Kan ku kuatkan Iman dalam dada ku untuk terus melawan musuh-musuh Allah.Oleh yang demikian kita wajib membentuk ketumbukan dalam membajai dan menjiwai keImanan yang dianugerah oleh Allah.Jangan sia-siakan taufiq hidayah yang dikurniakan oleh Allah.

Ingat dan juga peringatan kepada ana dan semua,amat malang sekiranya kejayaan kita mendapatkan sijil hanya sekadar menjadi tempurung untuk menagih simpati kepada makhluk untuk meneruskan kehidupan yang mewah, INGAtlah sebenarnya kejayaan kalian adalah anugerah Allah untuk mempersiapkan diri kalian untuk memperjuangkan kalimah Allah.Allah dan Rasul juga menyuruh kita supaya bekerja keras untuk mencari rezeki untuk kehidupan dunia tanpa meninggal akhirat.

Isilah dengan keberadaan kita semua dibumi penuh barakan ini dengan menuntut ilmu dengan niat untuk memperjuangkan agama Ilahi.Lama atau sekejap bukan menjadi ukuran, tetapi sejauh mana kita dapat manfaat ilmu yang kita perolehi.

Ingat..jangan jadikan ijazah yang kita miliki dari mana-mana universiti hanyalah sebagai tempurung menadah simpati kepada sesiapa, apatah lagi akan menjadi LEBIH HINA sekiranya dengan sijil tersebut akan mendapat JAWATAN YANG BESAR tetapi menyusah , menyempit perjuangan ISLAM.

Sekian berjuang diposisi yang kamu yakini...

Sunday, September 19, 2010

Salam Eid Mubarak


Salam Eid Mubarak.

Dengan ucapan selamat hari raya EidulFitri buat semua warga yang membaca blog ana, semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi, pencipta sekelian alam.

Sudah berlalu Ramadhan, tuntas kita memperolehi segala kebaikan dan kelebihan dalam madrasah Ramadhan mengajar sejuta pengajaran yang ianya memungkinkan kita menyedari diri kita sebagai hamba yang kerdil lagi dhoif.

Teman seperjuangan,
Kita bukan penilai diatas apa yang kita kerjakan dengan kewajipan dibulan ramadhan, tetapi pencipta kewajipan tersebuat akanmenilainya sendiri.Tetapi kewajipan kita hanya melaksana sebaik mungkin dengan arahan tersebut.

Sebulan Allahn mendidik kita dalam madrasah Ramadhan, mengimbau kembali sirah perjuangan Junjunagn besar kita dizaman dahulu, Badar Kubro dalam memory tetapi sejauh mana penghayatan kita terhadapnya,Nuzul Quran juga terhimpun dalam Ramadhan, sejauhmana terealisasi Al Quran dengan kita,Fathul Makkah 20 Ramadhan, apakah intipati yang terdapat dalam fathul Makkah yang kita ketahui,Fathul Andalus dan kemasukan Islam ke Eropah,sejarah yang kia kita lupai,Pembebasan sinai juga berlaku dlam Ramadhan dan pelbagai lagi kisah yang patut kita ketahui untuk menjadi perangsang dalam kehidupan sebagai seorang muslim yang bekerja untuk memertabatkan Islam.

Ana yakin dan percaya teman dan sahabat semua ada daripa jill yang akan memenangkan Islam.Ya atau pun Tidak, masa terus berlalu, Ramadhan sudah melabuhkan tirai, kini sudah 9 syawwal, bulan yang penuh dengan rahmat Ilahi.!syawwal adalah salah satu dari hari kebesaran Islam, 1syawwal diharamkan ummat Islam berpuasa.Begitu bermakna dan indahnya Islam yang kita anuti.Tidak berbanggakah kita dengan Islam? atau kita masih berbangga dengan keMelayuan kita lagi?

Syukran kepada semua anak-anak KPIPM, merayakan dengan penuh kemeriahan dirumah terbuka KPIPM juga PMRAM, program yang gilang gemilang disambut oleh anak perantau.

semoga kita sentiasa dirahmati Allah.Berjuang dimedan yang kamu yakini.Wassalam