Pages

Tuesday, August 18, 2009

Tanggung jaWab atau PeraSaan

DenGan Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi maha Mengasihani

Salam Mahabbah untuk teman-teman, adik-adik, abang-abang, kakak-kakak, semoga sentiasa berada dalam lembayung rahmat Ilahi, sentiasa berada dalam madrasah pentarbiaah Allah.Sebelum kita berada dalam bulan khusus pentarbiahan terus dari Allah iaitu bulan Ramadhan.

Semua kita sudah tahu betapa besarnya erti bulan Ramadhan yang perlu kita penuhi dengan segala amalan kebaikan.Ana yakin kita semua sedang menunggu kedatangan Ramadhan dengan penuh keimanan dan ketaqwaan kepada Allah.Terlalu rindukan Ramdhan.Bertekad akan melakukan yang terbaik untuk Ramadhan kali ini.

Sebelum bertamu nya Ramadhan, kita dipersisiran Nil ini akan terlebih dahulu menempuh Pemilihan AJKT baru dan MAT.Penamaan calon sudah berlalu, sekarang tiba masa kempen untuk menaikkan calon-calon kesukaan masing-masing.

Tiada ulasan dari ana dalam post kali ini untuk mengempin khusus mana-mana calon, cuma terletak ditangan ahli KPIPM.Semua calon berkaliber, semua calon mempunyai potensi untuk memimpin, semua calon mempunyai misi dan visi untuk membawa KPIPM ke era yang lebih gemilang, tapi pilih lah yang terbaik dari kalangan mereka semua.

Perlu kita ingat dan ingat dan ingat, memnjadi kepimpinan peringkat BKAN atau DPM atau PMRAM, bukan lah sekadar melepas batuk ditangga, bukan hanya untuk dilaksanakan di dalam era mahasiswa sahaja, tetapi impak yang kita mahu adalah kita mampu untuk membawa generasi akan datang dan apabila kita pulang ke Malaysia kita mampu untuk membudayakan masyarakat dengan budaya ilmu, boleh memimpin masyarakat, boleh memberi sesuatu kepada masyarakat.Bukan sekadar fiqh ibadah, bukan sekadar fiqh muamalat tetapi kita juga mampu untuk membawa fiqh siasah.

Teman, adik, abang, kakak yang dirahmati,

Memilih kepimpinan adalah tanggungjawab kita semua,Pilihan anda pada esok hari akan mencorak KPIPM masa hadapan.Jagan hirau dimana posisi kita, marilah kita bersatu untuk mencapai matlamat.Berjuanglah dimedan yang kam yakini.

Ada pekong tersembunyi didada mu..

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Tak boleh ada pekung di dada, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada sesiapa yang berhasrat menjadi seorang ahli politik ataupun pemimpin.
Iklan"Apabila ada sesuatu kesalahan dilakukan, tidak dapat tidak rakyat akan dapat tahu... kita tidak boleh sembunyikan.

"Sebab itu kalau hendak jadi ahli politik ataupun pemimpin, jangan terlibat dengan benda-benda yang tidak baik," katanya.

Sehari selepas kenyataan Dr Mahathir itu, muncul pula berita dalam sebuah akhbar tempatan yang melaporkan calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Permatang Pasir, Rohaizat Othman dipecat dari Majlis Peguam.

Prosiding pemecatannya dibuat di bawah Seksyen 103D Akta Akta Profession Guaman 1976. Seksyen tersebut melibatkan salah laku seseorang peguam.

"Kesalahan itu adalah tanggungannya sendiri dan tidak melibatkan orang lain kerana Rohaizat sendiri yang dinamakan oleh pihak pengadu dan bukan rakannya.

"Rohaizat dipecat pada 7 Mac tahun lalu dan beliau mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi berikutan keputusan Majlis Peguam itu, di mana mahkamah juga menolak rayuannya pada 12 Ogos tahun ini," akhbar The Edge semalam melaporkan kenyataan Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan.

Ragunath berkata, kesalahan yang dilakukan itu melibatkan wang pemegang amanah Koperasi Pekebun Getah dan tidak ada akaun untuknya.

"Apabila lembaga menyiasat perkara ini dan perintah dibuat, tidak dipulangkan kepada pemegang amanah melibatkan wang berjumlah RM140,000.

"Walaupun anda membayarnya, tetapi kesalahan telah dilakukan dan ia merupakan kesalahan yang serius kerana ia melibatkan transaksi dengan wang pelanggan.

"Jika anda tidak bersalah, anda tidak akan didapati bersalah oleh ahli jawatankuasa disiplin dan tuduhan di bawah Seksyen 103D sama seperti salah laku jenayah," katanya lagi.

Laman web Majlis Peguam di bawah tajuk "Disciplinary Orders: January-March 2008" menyenaraikan nama Rohaizat sebagai salah seorang yang digugurkan dari majlis itu.

Apabila Ragunath menyebutkan "kesalahan yang serius" dan "sama seperti salah laku jenayah," persoalan yang timbul ialah adakah para pengundi di Permatang Pasir akan mengundi seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Adalah dipercayai, isu pemecatan Rohaizat dari Majlis Peguam akan akan menjadi isu utama yang berpanjangan sepanjang pilihan raya kecil Permatang Pasir.

Satu lagi persoalan yang timbul ialah mengapa BN khususnya Umno membelakangkan ingatan Dr Mahathir dan berkeras mahu mencalonkan seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Jika dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Dr Mahathir menyifatkan pemilihan Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sebagai calon BN di dalam pilihan raya kecil itu sebagai "benar-benar pilihan yang sangat buruk," adakah Rohaizat "benar-benar pilihan yang sangat baik"?_