Pages

Saturday, September 26, 2009

Penting niii

KENYATAAN MEDIA : ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir sidang yang dipanggil Speaker Haram.

Sebagaimana yang telah disahkan oleh YAB. Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, DS. Mohamaad Nizar Jamaluddin dan Pengerusi DAP Negeri, Dato' Ngeh Khoo Ham bahawa semua 28 orang ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir dalam Sidang DUN Perak yang dipanggil oleh Speaker Haram,Ganesan.

Dengan ini saya sebagai Pengerusi Kelab penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak dengan ini juga mengesahkan semua ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir dalam sidang yang dipanggil oleh Ganesan dengan alasan seperti berikut :-

1. Ganesan adalah Speaker yang dilantik secara tidak sah mengikut undang-undang , malah perlantikannya dalam keadaan yang saya anggap menghina Pemangku Raja Perak dan DUN Perak pada 7 Mei yang lepas. Semua sudah maklum beliau dilantik dalam keadaan Dewan belum di rasmikan lagi oleh Pemangku Raja Perak, dengan kata lain dalam keadaan sidang belum bermula dan semasa Speaker Dewan Perak, V.Sivakumar menduduki kerusi Speaker dalam keadaan menjalankan tugasan awal mengatur kedudukan dewan sebelum mendapat dan memohon perkenan Raja Nazrin masuk ke dewan bagi memulai majlis perasmian.

2. Sehubungan dengan itu saya ingin tegaskan tidak ada Speaker yang lain yang sah di Perak melainkan V.Sivakumar, seterusnya tidak ada panggilann sidang yang sah melainkan oleh beliau dan saya tegaskan Persidangan DUN yang dilakukan di bawah pokok pada 3 Mac, Sidang dalam Dewan pada 7 Mei dan Sidang di hotel pada 2 Sep. semuanya sah dan dihadiri oleh ADUN pakatan Rakyat kerana dipanggil oleh Speaker yang sah.

3. Ganesan adalah "perasit" baru yang menambah kusutkan masalah di Perak. Sebenarnya beliau perlu sedar bahawa dia diperkudakan demi mencapai hasrat BN walaupun ianya jelas melanggar undang-undang yang sedia ada. jauh sekali dari menunjukkan taring tumpulnya untuk memaksa kami hadir dalam sidang yang akan dipanggilnya.

4. Perlembagaan Persekutuan dengan jelas memperuntukkan sebagaimana yang telah ditegaskan oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azahar Mohamed yang memutuskan mahkamah tidak ada kuasa untuk mendengar permohonan Sivakumar kerana ianya melanggar Artikel 72 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang prosiding dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana-mana negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah walaupun tidak melihat apakah yang berlaku di dalam DUN :-

Fasal 72. Keistimewaan Dewan Negeri.
1.Sahnya apa-apa perjalanan dalam mana-mana Dewan Negeri tidak boleh dipersoal dalam mana-mana mahkamah.

Sivakumar cuma gagal untuk mendapat perintah mahkamah bagi menghalang Ganesan menjalankan tugas sebagai Speaker, dan saya ingin tegaskan bahawa dia tidak mendapat penghakiman mahkamah bahawa dia adalah Speaker yang sah, dan tidak ada juga penghakiman V. Sivakumar adalah Speaker yang tidak sah.

5. Berarti secara kenyataannya Sivakumarlah Speaker yang sah kerana kedudukannya sebagai speaker yang dilantik lebih awal dan mematuhi undang-unadang yang ada dan tidak pernah terlucut jawatannya secara betul mengikut prosuder yang ada.

Saya tegaskan bahawa usul yang telah dikemukakan oleh BN bagi melucutkan jawatan V. Sivakumar adalah tidak sah kerana Sivakumar pada 6 Mei sehari sebelum sidang telah menolak usul tersebut sesuai dengan peruntukan yang diberikan kepadanya. Oleh itu semua yang berlaku rentetan dari itu semuanya tidak sah dan sia-sia belaka.

6.Dengan itu saya membantah kenyataan Ganesan yang disiarkan dalam Sinar Harian bahawa dia Speaker Perak yang sah.

7. Saya mempersoalkan kenapakah Ganesan sangat takut dengan kenyataan ADUN Pakatan Rakyat tidak akan hadir sidang sehingga mengugut kami untuk diambil tindakan, yang jelas Ganesan faham bahawa panggilannya tidak sah dan ugutannya tidak berarti kerana dia bukannya Speaker Perak yang sah.

Inilah kenyataan media dalam isu di atas, terima kasih....

YB. DRS. KHALIL IDHAM LIM
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak PR./
Ketua Penerangan PAS Perak/
ADUN Titi Serong.

Thursday, September 24, 2009

IraN

Email : Shah Bundy

Rahbar atau Pemimpin Besar Revolusi Islam Iran, Ayatullah Al-Udzma Sayyid Ali Khamenei, dalam pertemuan kemarin (20/9) dengan para pejabat tinggi negara, para duta besar negara Islam, dan masyarakat, menyatakan bahwa politik pemerintahan Islam berdasarkan pada Al-Quran, hukum Islam, dan pembelaan terhadap kaum tertindas. Hal ini adalah sebab permusuhan kaum adidaya terhadap Republik Islam Iran.

Menyinggung klaim bohong media-media Barat soal upaya Iran untuk menghancurkan Rezim Zionis dengan menggunakan kekuatan militer, Rahbar menjelaskan, menyangkut masalah Palestina, Iran memiliki solusi logis, rasional, dan manusiawi.

Rahbar menekankan, "Jika seandainya umat Islam bersatu dan menggunakan seluruh potensi politik dan geografisnya, tentu kondisi warga Palestina dan Jalur Gaza tidak seperti saat ini dan kaum arogan tidak dapat mendiktekan rencana-rencananya kepada pemerintahan Islam

Rahbar menilai perluasan Islamophobia dan Iran-phobia, sebagai trik kaum imperialis yang dipimpin oleh Amerika Serikat untuk mencegah persatuan dan kekompakan dunia Islam. Seraya mengingatkan bahwa AS pada pemerintahan periode sebelumnya telah melakukan berbagai upaya anti-dunia Islam dan Iran, Rahbar menegaskan, pemerintah AS saat ini pun tetap melanjutkan politik tersebut meski di sisi lain mengumbar pesan-pesan berkedok persahabatan.

Menyinggung klaim AS soal ancaman kemampuan pertahanan Iran, Pemimpin Besar Revolusi Islam ini menandaskan, dalam 30 tahun terakhir, Republik Islam Iran tidak menyerang negara manapun dan politik Iran dalam berinteraksi dengan negara-negara Islam dan tetangganya, berasaskan persahabatan. Meski demikian pemerintah Islam tidak akan diam dalam menghadapi segala bentuk serangan terhadap pemerintah dan bangsa Iran.

Di bagian lain pernyataannya, Rahbar juga menilai klaim upaya Iran untuk memproduksi senjata pembunuh massal sebagai salah satu klaim infaktual terhadap pemerintah Islam. Menurut beliau, berdasarkan ajaran Islam, Iran secara tegas melarang penggunaan dan produksi senjata pemusnah massal.

Pada awal pertemuan tersebut, Presiden Republik Islam Iran, Mahmoud Ahmadinejad, menyampaikan ucapan selamat Idul Fitri. Menyinggung gerakan epik bangsa Iran pada peringatan Hari Al-Quds Sedunia, Ahmadinejad mengatakan, dengan partisipasi luas dalam pawai akbar Al-Quds, bangsa Iran kembali menunjukkan kebesaran, kekuatan dan komitmennya di jalan Imam Khomeini dan nilai-nilai Revolusi.Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM di 7:13 AM

Monday, September 21, 2009

Salam id Mubarak

Salam teman yang dirahmati,

Sempena syawal yang penuh mulia ini saya mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya kepada semua warga KPIPM dan sahabat handai yang mengenali ana, samaada di Mesir atau dimalaysia atau dimana-mana.

Semoga perginya Ramadhan dan tibanya syawal dapat mengeratkan lagi hubungan kita dengan pencipta kita jua kita sesama manusia yang bergelar sahabat, yang bergelar kawan, yang bergelar teman.Kerana pejuangan kita bukan untuk mendamba kegirangan yang sementara tetapi kita mengharapkan kegirangan, kemeriahan, kejayaan yang kekal abadi, Allah menyediakan yang terawal adalah dengan merayakan eid fitri dan eid adha.

Dengan penuh syahdu dan mengharap kerdhaan Allah marilah kita menyambut eid mubarak ini dengan penuh keinsafan dengan mengharapkan serta penuh doa supaya Allah memanjangkan usia kita supaya menjadi tetamu Ramdhan yang akan datang dan ramadan yang seterusnya.

Akhirnya salam kemaafan dari sahabat semua sempena eid mubarak 1430, semoga berkekalan ukhwah yang terjalin.Berjuang dimedan yang kamu yakini.Wasalam