Pages

Saturday, May 30, 2009

usLub daKwah

Perbincangan ini adalah mengenai keperluan anggota-anggota pendakwah mengetahui selok-belok kaedah yang berkesan bagi menyampaikan mesej dakwah, sama ada di kalangan saudara-saudara seagama, ataupun kepada mereka yang bukan Islam. Ia lebih dikenali dalam konteks dakwah sebagai 'uslub dakwah' atau gaya, pendekatan, cara, kaedah dan sebagainya


Ini penting kerana dengan memelihara uslub ini akan lebih menceriakan arena dakwah, kerana ia lebih memfokuskan kepada golongan sasaran, serta menentukan sama ada dakwah yang dijalankan itu benar-benar menepati acuan, kaedah atau sebaliknya matlamat jangka panjang dan pendek, ia bergantung kepada sejauhmana penerapan itu dibuat.

Menurut golongan para pendakwah atau daie, kejayaan atau keberkesanan dakwah yang dilakukan oleh pendakwah, ada kaitan dengan pengamalan seseorang pendakwah yang tersirat dalam ciri-ciri yang disebutkan sebelum ini.

Antara lain ketaatan kepada pemimpin, menjaga kerahsiaan, memperkasa diri dengan amalan-amalan Islam seperti memberi perhatian kepada pengukuhan ilmu-ilmu alat, membudayakan pembacaan al-Quran, memastikan isteri dan anak perempuan menutup aurat, mewajibkan perkara sunat untuk diri sendiri, tidak melaga-lagakan pemimpin, menjaga solat berjemaah, memimpin pertubuhan, mampu kendali majlis keramaian atau usrah, menepati janji dan tidak merokok.

Pada masa yang sama juga, pendakwah khususnya di kalangan anggota gerakan Islam meletakkan perkara-perkara berikut sebagai asas kepada uslub dakwah:

1. Berhikmah: iaitu meletakkan sesuatu perkara pada tempatnya

a) Menghormati kotak pemikiran golongan sasaran,

b) Menggunakan gaya bahasa yang mudah difahami

c) Memilih waktu yang sesuai untuk bercakap pada perkara berhubung Islam atau dakwah

d) Mengehadkan masa ketika bercakap

2. Nasihat yang baik: Iaitu satu nasihat atau peringatan yang boleh melunakkan hati-hati manusia yang keras dengan amalan ahli dunia yang lupakan akhirat khususnya pada hari ini

Pendakwah atau daie perlu memelihara perkara berikut:

a)Ringkas yang berkesan dan tidak menjemukan penyampaian.

b) Menghimpunkan antara perkara baik dan buruk untuk difikirkan.

c) Memperbaykan sebutan mengenai nikmat Allah ke atas manusia.

d) Menyediakan jalan untuk menuju kesempurnaan dalam hidup di dunia dan akhirat.

3. Berbahas dengan cara yang baik: Berbahas adalah salah satu wasilah atau pendekatan dalam menyampaikan sesuatu hujah, adakalanya ia bersifat mulia dan pada ketika yang lain pula bersifat buruk, ia bergantung kepada sejauh mana cara berbahas tanpa mengikut aliran emosi, berbahas dengan cara muliakan

Pendakwah boleh juga mengambil inisiatif dengan menggunakan pendekatan al-Quran bagi menguatkan hujahnya ketika berbahas atau berdialog dengan golongan sasaran, apatah lagi mereka yang agak degil dan keras kepala.

Ayat 35-37 surah at-Tur boleh dijadikan modal berdakwah, firman Allah maksudnya: "(Mengapa mereka tidak beriman?) Adakah mereka telah tercipta dengan tiada yang menciptanya, atau adakah mereka yang mencipta diri mereka sendiri? (35). Adakah mereka yang mencipta langit dan bumi itu? (sudah tentu tidak!) bahkan mereka adalah orang-orang yang tidak meyakini (kebenaran apa yang mereka pernah mengakuinya). (36) Adakah pada tangan mereka perbendaharaan Tuhanmu (sehingga mereka boleh memberi atau menahan sesuatu nikmat atau pangkat), atau merekalah yang berkuasa mentadbirkan segala-galanya?(37)"

Pendekatan dakwah melalui kisah teladan dalam al-Quran atau pada Sirah Nabi Muhammad s.a.w. Sesungguhnya kisah-kisah benar yang dipaparkan dalam al-Quran sebenarnya mampu menarik minat golongan sasaran kepada Islam, kerana ia bukanlah kisah dongengan, tetapi kisah benar yang dikisahkan Allah Yang Maha Benar untuk menjadi bahan renungan, kesedaran dan membuka minda untuk berubah.

5. Menggunakan teknik soal jawab ketika berdakwah: Penggunaan teknik soal jawab dalam berdakwah, dianggap sebagai satu cara terbaik, kerana ia disandarkan kepada cerita dalam al-Quran

* Ayat 1-3 surah al-Ma'un: "Tahukah engkau akan orang yang mendustakan agama (meliputi hari pembalasan)? (1). Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim, (2) Dan dia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin.(3)"

6. Membawa contoh-contoh perumpamaan atau bidalan ketika berdakwah

Kesimpulannya, apabila uslub dakwah yang disyorkan di atas dapat direnungi bersama oleh mereka yang bergelar pendakwah, khususnya yang menjadi anggota gerakan Islam.

Diringkaskan dari Harakahdaily.Ustaz Zainudin Hashim
Fri | May 22, 09 | 11:26:08 am MYT

cUbit-CubiT siKit

Salam petang sahabat yang dikasihi Ilahi, moga sentiasa mendapat cahaya Ilahi, depan bercahaya, belakang bercahaya, atas bercahaya, bawah bercahaya, kanan bercahaya, kiri bercahaya, dipenuhi dengan cahaya Ilahi.

Pada aku cukup laa penjelasan berkenaan islah rumah perak n pembelian baru rumah perak yang dibuat oleh us Arifin, YDP sesi lepas, mantan YDP sudah memberi penjelasan yang sangat jelas, semua ahli KPIPM dah tahu bagaimana rentetan perjalanan tersebut,Kalau ada lagi yang tak delete mungkin masih ada dalam email masing-masing yang di send kan dalam emailgroups KPIPM dan dalam blog KPIPM.

Persoalan...kenapa walaupun sudah diberi penjelasan tapi masih ada insan yang tidak mampu
menerima hakikat, yang masih belum puas hati, yang masih ada sikap dendam, yang masih ada sikap buruk sangka, macam-macam sangkaan, konon nak bagi pendapat dan pandangan....apa ni????

Zaman us Fazizur Rahman, us Rashidi Omar, us Hasnizam Hassan, masa ana jadi YDP, pimpinan
bermula zaman us Fazizur telah membuat proposal untuk pembaikan ruma perak, dihantar kepada JAIP, setiap tahun hantar proposal.Semasa ua Rashidi dan us Hasnizam menjadi YDP proposal rumah baru dicadangkan dan dihantar pada JAIP.Kelangsungan pada tahun ana menjadi YDP proposal pembaikan dan proposal rumah baru dihantar, bukan sekali, berkali-kali.Mintak sokongan dari safarah.Bukan kerja mudah ya akhi.

Kerja-kerja ini bukannya pihak kepimpinan nak bentangkan keseluruhan pada ahli, takkan ahli tak bersetuju untuk rumah di islah, takkan ahli tak nak rumah baru, tak dak pun dalam perlembagaan mengatakan untuk mengislah atau membeli rumah baru perlu meminta persetujuan dari ahli.Adik adik yang mendiami rumah perak era 2007/08 amat membimbangkan.Dalam MAT isu rumah Perak dibahas oleh ahli KPIPM sendiri.Cukup sekadar keluhan ahli tentang rumah yang teruk, takkan exco tak paham.Dibawa dalam perbincangan, ditubuh unit bertindak rumah perak.Us Fazizur Rahman pernah menjadi pengarah bagi unit ini.

Perbincangan bukan untuk menjadikan exco-exco menjadi kaya mendapat projek, mendapat habuan, tapi untuk keselesaan ahli.Ana pernah berkali-kali bertemu dengan Mr Manyalawi bersama us Munawwir Mohd Noh dan us Husni Abd Rahman, berkali-kali.Msg dia hantar pada ana nak jumpa pun masih ana simpan.Setiap kali kami jumpa Mr Manyalawi Dipejabat KPIPM, ana akan minta pada dia untuk menyiapkan proposal yang lengkap untuk kita ajukan kepada pihak yang berwajib, berbulan-bulan ana tunggu, Mr Manyalawi hanya menyiapkan report dan dia sendiri pergi ke Malaysia dan ke Pejabat JAIP, pada masa itu Pengarahnya Dato Jamry Sury.

Sehingga lah En Puat dari safarah memperkenalkan Syarikat AlAtal kepada Persatuan, tetapi pada masa tersebut tiada perbincangan dengan persatuan yang diwakili ana dengan syriakat Al Atal kerana pada masa tersebut ana pulang ke Malaysia.Bersama ana surat report kerosakan dan pembelian baru, surat untuk SUK meminta kebenaran penggunaan duit yang ada di safarah.Berkali-kali turun naik kepejabat SUK dan JAIP.

Setelah pulang, KPIPM dinakhodai oleh us Arifin, ana dan beberapa AJKT KPIPM berjumpa dengan kepimpinan BKAN Pulau Pinang dan Sabah, bertanya dengan pengurusan pembaikan yang dibuat oleh Syrikat AlAtal.Berbulan-bulan kita menunggu maklumat dari bKAn Pulau Pinag kerana rumah mereka dalam pengislahan, begitu jugak rumah Sabah.Sehingga kepimpinan bertukar ganti kepada us Mujahid menjadi YDP.Pilihanraya Malaysia, Haji Nizar menjadi YAB MB Perak.Sedikit ruang yang dibuka oleh Allah untuk urusan pengislahan dan pembelian rumah baru walaupun kelulusan sudah dibuat pada zaman sebelumnya.Semuanya jelas dan penjelasan tersebut dihantar ke Pejabat JAIP, Pejabat Menteri Besar(YAB Nizar)

(Ana tidak tuliskan berkenaan kedatangan Mufti,Tim.JKR, us Haidi dan En Nizam, kerana masalah dan penjelasan tersebut telah dibuat oleh us Arifin selaku YDP pada masa itu, juga kes
memorendom dan surat bantahan)

Sehingga sekarang, seperti kita lihat, pengislahan hampir siap, pengislahan rumah baru pun
hampir 70% sudah siap.Tetapi bunyi-bunyi suara sumbang yang tak pernah padam api dendam masih berbunyi.Bukan amaran ana nak berikan tapi, cuba sama-sama ahli KPIPM berfikir, apa benda lagi yang tidak puas hati, nak bagi pandangan apa lagi sehingga siar dalam kpipmgroups kata-kata sindir.Soal kewangan?, sudah jelas.KPIPM, Penasihat, YDP, EXCO tak terlibat dalam pengurusan kewangan.Tiada peratus keuntungan untuk KPIPM, untuk penasihat, untuk EXCO untuk individu.

Tulisan ni mungkin ada yang tertinggal maklumat, maklumlah dah ana dah lupakan segala kata-kata cemuhan, tuduhan tapi itulah, rupanya masih ada yang belum puas hati, masih ada yang hatinya.......Tapi kita masih membuka ruang untuk memberi penjelasan, boleh bertemu ana, us Arifin, us Mujahid untuk sebarang masalah khusus rumah Perak.

Teman yang budiman, kita manusia biasa, kalam kita penuh dengan kepuraan selagi tidak berlandas niat yang suci, buangkan lah sifat yang tidak baik dalam diri kita, lempar jauh-jauh sikap suu' dzon, nyahkan dilautan merah sikap dendam kita.Biarlah hidup kita dipenuhi dengan kemanisan iman kepada Ilahi.Hidup berjuang mati terbilang.Maaf sekiranya penjelasan ini belum mampu untuk difahami.wassalam

Friday, May 29, 2009

iStanBul n bUrSaSalam perjuangan, sahabat yang dirahmati, moga sentiasa didalam rahmat dan lingkungan sayap-sayap para malaikat Allah.Ana percaya para sahabat mungkin sudah membaca dan memahami tulisan YB Husam Musa berkenaan "Bagaimana Sultan Muhammad al-Fatih bebaskan Kota Istanbul".

Disini bukan ana nak comment tulisan tersebut tapi hanya sekadar menyokong penulisan seperti berikut dan kebetulan ana pernah sampai tempat yang dimaksudkan.Negara yang pernah menjadi tempat pemerintahan Islam Othmaniah yang makin dilupai oleh masyarakat islam itu sendiri.Gambar diatas ana dan sahabat ke Turky dan menaiki feri untuk pergi ke Kota Bursa yang mengambil masa lebih kurang 3jam.

Rombongan kami diatur oleh PMRAM dengan kerjasama Markaz Nil, Pentadbir Markaz Nil ustaz Omar mengeringi kami seramai 16 oarang ke Turky.Jaulah Tabadul Thaqafi yang dianjurkan memang manfaat, selain dapat melihat kesan Pemerintahan Islam Othmaniah, kami juga di bawa melihat hasil peninggalan jajahn pemerintahan Mustafa Kamal Atartuk.manusia yang melenyapkan dan menjatuhkan daulah Othmaniah pada tahun 1924.

Terlalu banayk kesan sejarah islam yang terdapt disana.Insyaallah pada tahun ini, bulan hadapan ana amat berharap PMRAM dapat lagi menganjurkan jaulah tersebut.Insyaallah ana akan menghubungi BSR PMRAM dan ustz Omar untuk maklumat lanjut.Pada sahabat yang mempunyai keinginan, insyaallah kita akan buktikan Tabadul Thaqafi II akan diadakan.Wassalam

yob n yong n taen...

Salam perjuangan, sikit peringat untuk tatapi kita sebagai ahli KPIPM, semalam selepas balik dari beli barang untuk KLCC, sempat buka email, ternampak dua email baru, dari "ibnuwalidain". yang masih memebicarakan ketidakpuas hati terhadap pengurusan pembaikan rumah Perak.

Aku tak pasti laa sapa penghantar email tersebut, sambil memebaca dan memikirkan kebebalan dan kebodohan penulis tersebut.Tapi macam boleh aku kenal jee siapa pemilik email tu.Sebenarnya apa yg terbuku di hati penulis email tersebut, tak cukup kah ruang yang KPIPM bagi selama ini untuk mempersoalkan hal-hal KPIPM, hal rumah Perak, baru ni Syeikh Mat Nor datang bagi penjelasan, takkan tak paham lagi,

Apa yang dia cemburu sangat?
Apa yang dia tak puas hati sangat?
kenapa dia suu' dzon sangat?
Pandangan apa yang dia nak bagi sangat?

Tah laa, aku pun tak pasti apa yang ada dalam pemikiran yang kolot macam penulis tuh.Nak kata cumburu? kenapa yee...nak kata tak puas hati? kenapa jugak yee..nak kata tak bagi ruang bagi pandang? dah luas ruang dibuka..tah laaa yob yob...

Pada aku, isu rumah Perak ni isu besar juga laa, ingat sahabat-sahabat, perjuang nak dapat umah Perak baru dan nak islah bukan mudah.Sahabat kenal dengan us tashidi Omar(shidi_omar) nick ym dia,Kalau dia online boleh tanya pada dia macamana dia minta untuk islah dan rumah baru.macam-macam kerja dibuat.Bukan main-main.

Kita tahu laa, yang lulus duit bukan KPIPM dan duit tu bukan duit KPIPM, yang diguna untuk rumah baru tu duit MAIP.KPIPM amat berharap lah supaya tiada penyelewengan duit tu.Setahu aku lah, sebagai Penasihat KPIPM dah dua tahun, pernah menjadi YDP, urusan kewangan untuk pembelian dan pengislahanrumah Perak tidak terlibat langsung dengan KPIPM.Baru-baru ni Dato Syeikh, Pengarah JAIP datang dengan peguam untuk tujuan pembayaran dan perjanjian.

Datang dengan peguam, yang ahlinya lah, kalau yob n yong masih belum puas hati, balik malaysia nanti pergi laa pejabat JAIP, lagi pun ada dengar jugak group yob dan yong ada kerja kat bagunan tu...selidik laa, mana la tau kot-kot dapat tempias ke apa ke..

Ok laa yob n yong dan teman-teman, dah jemu aku dengar celoteh pasal rumah Perak ni, yang dah settle tu sudah laa, buang masa je. tapi kalau nak tenangkan jiwa, nak selidik juga..Faddhol, silakan tapi nasiaht aku jangan laa dok provokasi kat yahoogroups.

Jadilah insan yang lebih memberi manfaat pada insan yang lain.Jangan jadikan kata-kata kita membuatkan orang lebih membenci kita.

Wassalam.

Tuesday, May 26, 2009

moGok untuk zaMbry

Shahdan memerintahlah sang menteri Besar Mahkamah yang digelar oleh ToK GUru tu, walaupun dia nampak berang dengan gelaran "MB Mahkamah". Rakyat diutamakan, memepertingkatkan ekonomi Perak, menyakinkan pelabur-pelabur untuk datang kenegiri Perak, itulah janji-janji seorang Menteri Besar.Kami sebagai rakyat perak akan tunggu, apa kebaikan dan perkara-perkara baru yang akan dilaksanakan demi rakyat Perak.

Bagaimana lot-lot tanah yang telah diluluskan pada zaman PR memerintah dahulu, riuh sereban
Malaysia, konon-konon terhakis hak orang-orang melayu, hinggakan Sohibussamahah pun memberi komen.Masa Sohibussamahah datang ke Mesir pun dia sebut, dia tak bersetuju dengan pemberian kelulusan hak tanah tersebut.Bagimana lelongan camry yang dibuat ada sambutan ke, sehingga menjadi jenaka, lelong-lelong, untuk dijual,warna hitam metalic, harga boleh runding, diguna 3bulan oleh kerajaan Perak, bukan CAMRY tapi ZAMBRY...Sapa yang nak beli kalau Zambry, melainkan uMno je.

Dalam masa yang sama MB Nizar masih lagi mempunyai ruang untuk menuntut hak.Peguam MB Nizar membuat rayuan dimahkamah Persekutuan pulak, tapi sampai saat ni tak dengar berita apa-apa pun. Ana berkeyakinan tindakan susulan akan diteruskan.Perjuangan sehingga titisan darah yang terakhir.Tiada gunanya hidup menentang hukum Allah, lebih baik mati dalam ketaatan kepada Allah.

Hari ni bermula bermula mogok lapar yang dianjurkan oleh PR Perak, bagi orang-orang Islam
disunatkan puasa tiga hari.Walaupun ramai lah yang berkokok memberi pandangan dan fatwa
berkenaan mogok lapar, menteri, Mufti, perseorangan, ahli politik, macam-macam pandangan yang dibagi.

Maka tersebarlah kata-kata seorang yang berpangkat "mogok lapar yang dianjurkan oleh Pr
tidak memberi apa-apa kesan kepada mereka, hanya tindakan bodoh".

Tapi yang ternyatanya mereka tercabar dan tidak senang dengan tindakan ahli-ahli Pr yang
bertindak mogok lapar.Terpapar didada akhbar utusan, polis sedang menarik dan menangkap Siva, Spekar DUN perak yang sah.Beberapa ADUN PR ditangkap.Sekiranya tiadak memberi apa-apa kesan biarkan lah mogok lapar dibuat.Tiga hari je, biarkan Pr buat mogok tersebut berbulan pun tak apa.tapi baru berapa jam bermuaa, belum sempat rasmi pun, polis dah buat kacau, ini menandakan mereka tercabar n mogok lapar tersebut memberi kesan kepada uMno khususnya.Tapi yang peliknya kenapa tangkapan dibuat?

Baru-baru ni terpangpang dalam media, Penyokong LTTE berhimpun di Batu Caves, Polis menyatakan perhimpunan tersebut tidak mendapat permit bermaksud perhimpunan haram, tak dengar seorang pun kena tangkap.Lima hari lepas Penyokong LTTE berhimpun bantah sokongan China Kira-kira 100 penyokong Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) berhimpun di hadapan bangunan OSK Investment di sini, bagi membantah tindakan kerajaan China yang didakwa membantu Sri Lanka dalam serangan ke atas kumpulan itu.

Kesemua mereka yang berhimpun selama sejam bermula pukul 12.30 tengah hari di bangunan itu turut membawa poster, sepanduk dan banting dengan mesej 'Hentikan senjata kepada kerajaan Sri Lanka' selain patung Presiden China.Permit perhimpunan depa ni datang dari celah mana.Demokrasi biar adil lah.

Begitu lah perjalanan dunia, selagi tidak memerintah dengan agama Allah, selagi itulah keamanan hanya dongengan.Kehidupan penuh dengan kepalsuan, melainkan mereka-mereka yang beriman dengan Allah, dan mereka yang berpesan dengan kebenaran dan kesabaran.Berjuanglah dimedan yang kamu
yakini.