Pages

Saturday, September 5, 2009

Ramadhan/diMana KitA...

Salam Ramadhan kepada semua ahli KPIPM yang berada di perlembahan Nil, semoga kita semua berada dalam situasi yang paling selesa untuk melakukan ibadat kepada Allah Taala.Selawat dan salam untuk junjungan besar Nabi Muhammad, pesuruh Allah yang terakhir menjadi ikutan zaman berzaman.

Telah berlalu rahmah yang dijanjikan oleh Allah diawal ramadhan, semoga kita mendapat apa yang ditawarkan oleh Allah diawal Ramadhan yang telah berlalu. Kini kita berada dalam situasi Margfirah Allah, seluas hamparan bumi, seluas junjungan langit, sedalam lautan mendalam, Allah membuka pintu Mafgfirah untuk seluruh hamba Nya.

Teman seperjuangan,

Selama sebelas bulan Allah membiarkan hambanya bergelumang dengan kehidupan sehari, ada sebahagian hambaNya yang hidup penuh dengan noda dan dosa, ada setengah hambaNya yang hanya memikirkan kehidupan yang selesa sahaja, ada hambaNya yang hanya berfikir untuk meningkatkan ekonomi diri sendiri, ada sebahagian yang hambaNya yang hanya mengejar kemewahan dunia, ada sebahagian yang memikirkan untuk mempertahankan politik partinya sahaja, ada juga segelintir hambaNya yang memikirkan keesaan Allah yang menjadikan seluruh alam, dan berusaha untuk menjadi hamba Allah yang bertakwa kepada Pencipta makhluk.


Sahabat setia,

Hanya satu bulan sahaja Allah menduga Hambanya dengan dengan perintah menahan diri dari makan minum dan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa.Paling mudah untuk difahami berpuasa adalah menahan diri dari makan dan minum dan apa yang perlu lebih difahami adalah bukan sahaja menahan dari makan dan minum tetapi dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa dan dari segala perbuatan dan tindak tanduk yang boleh mengurangkan pahala puasa.Mulut kita perlu berpuasa dari makan dan minum, lidah kita perlu berpuasa dari mengeluarkan kata-kata maksiat, mengumpat dan sebagainya, mata kita perlu berpuasa dari melihat maksiat, tangan kita perlu berpuasa dari melakukan maksiat, perut kita perlu berpuasa dari dimasuki makanan yang tidak halal sewaktu berbuka,kaki kita perlu berpuasa dari pergi ketempat yang dilaknat oleh Allah.

Darah daging kita perlu dijaga dengan rapi kerana darah yang baik terhasil dari makan minum yang baik(halal), jika darah kita baik ia akan menghasil hati yang baik, hati yang baik inilah yang akan menatijahkan tindakan yang baik.

"Didalam badan kamau ada seketul daging, jika baik daging ini maka baik lah seluruh tubuh kamu, jika buruk daging ini maka buruk lah seluruh badan kamu,ketahui lah bahawasanya daging tersebut adalah sekeping hati". Hadis diriwayat oleh Imam
Al Bukhari daripada An Nuqman bin Bashir.

Teman yang dikasihi,

Hati inilah yang menjadi pencorak kepada sikap dan kelakuan seseorang dan penentu kepada tindak tanduk perjalanan harinya.Kita yang berada dalam madrasah pembelajaran dan pengumpulan ilmu, tidak semestinya menunggu sehingga ilmu penuh didada baru lah kita mahu mencurahkan kepada insan yang lain, tetapi dalam masa yang sama kita mestilah menggunakan kepakaran yang kita ada dengan betul dan seiring jua bertekad untuk meningkatkan kefahaman segala ilmu pengetahuan.

Sesungguhnya pembentukan sesebuah badan organisasi, tidak kiralah rumah tangga, Persatuan, Kelab, Nadi dan seumpama dengannya akan terhasil dengan jayanya sekiranya kombinasi ahli-ahli yang berada dalam organisasi tersebut faham akan peranan dan tanggungjawab masing-masing.Tidak bertindak membabi buta, tidak meletakkan syak wasangka yang keterlaluan kepada sesiapa sahaja,tetapi melaksanakan tugas diposisi masing-masing.

Sesungguhnya Allah suka melihat manusia melayari kehidupan harian dengan landasan yang diatur oleh Allah, seperti batu bata disebuah bagunan yang tersusun rapi, yang diribat dengan kekuatan iman dan takwa kepada Allah,

Teman yang dikasihi, kita masih lagi berpeluang menjalani ibadah puasa, walaupun ada manusia yang Allah tidak izinkan berpuasa ataupun diri sendiri yang tertipu dengan godaan nafsu yang digurui oleh syaitan.Seharusnya kita meninggal segala keburukan perbuatan percakapan dan sebagainya supaya Allah menganugerahkan kebaikan kepada kita.

"Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya maka Allah tidak berkehendak supaya ia meninggalkan makan dan minum(berpuasa)". Diriwayat oleh Imam Al Bukhari daripada Abu Hurairah RA.

Konklusinya, marilah kita mempertingkatkan keimanan kepada Allah dengan melakukan segala apa yang disuruh oleh Allah dan meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah, semoga kita menjadi diantara orang-orang yang bertakwa kepada Allah dan layak untuk mendapat anugerah rahmatNya. Berjuanglah dimedan yang kamu yakini.wassalam

Sunday, August 30, 2009

TeTap PerJuanGan

IPOH, 30 Ogos: Kesemua Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Pakatan Rakyat Perak akan hadir ke Sidang Dun Rabu depan seperti notis panggilan yang telah dikeluarkan speaker V.Sivakumar kepada mereka.


Ianya sekaligus mengenepikan arahan Speaker Barisan Nasional, Datuk R. Ganesan agar ADUN mengabaikan jemputan yang dibuat Sivakumar itu.

Menteri Besar Pakatan Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin pagi tadi menegaskan bahawa Ganesan tidak layak berbuat demikian kerana bekas Adun Sungkai itu bukanlah Speaker Dun yang sah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang dan Adun Pasir Panjang turut berkata, mustahil Ganesan boleh mengakui dirinya Speaker Dun Perak, sedangkan jawatan itu masih disandang V. Sivakumar secara sah sehingga sekarang.

"Dia (Ganesan) bukan Speaker yang sah. Dia tidak berhak berbuat begitu (menghalang sidang Dun Rabu depan) kerana Sivakumar masih Speaker yang sah. Dalam laporan Aturan Mesyuarat (Standing Order) Dewan Undangan Negeri, selagi Speaker (merujuk pada Sivakumar) masih ada di kerusinya, tidak ada orang lain boleh mempengerusikan persidangan."

"Jadi, persidangan tidak bermula pun. Ini kerana Speaker Sivakumar telah menunggu semua yang diarahkan keluar dewan berdasarkan Perintah Tetap 11, keluar dewan (Dun)," ujarnya ketika dihubungi.

Jelas Nizar, Sivakumar telah mengarahkan 7 Adun BN (Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir, Hamidah Osman, Ramly Zahari, Dr. Mah Hang Soon, Saarani Mohamad, Mohd Zahir Abdul Khalid dan Zainol Fadzi Paharuddin) yang digantungnya kerana menghina Dun Perak; tetapi mereka enggan mematuhi peraturan tetap Dun.

Sivakumar juga telah mengusir keluar 3 Adun Bebas iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kpt. (B) Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) yang didakwanya sudah hilang kelayakan sebagai Adun disebabkan pengisytiharan kekosongan Dun, keluar dewan; tetapi mereka juga mengingkari perintah Speaker Sivakumar.

"Arahan Speaker (Sivakumar) waktu itu sah. Mereka (Adun BN) sedar, mereka sudang hilang majoriti (di dalam Dun). Jadi, mereka heret Sivakumar keluar secara paksa sebelum lantik Ganesan. Itu (Ganesan) Speaker haram namanya." ujarnya lagi.

Ditanya tentang sidang dun Rabu depan sudah mendapat perkenanan Tuanku Sultan atau tidak, Nizar menjelaskan bahawa bidang kuasa Tuanku Sultan untuk memanggil sidang Dun sebenarnya pada permulaan penggal kerajaan memerintah sahaja.

"Artikel 36 (1) Undang-undang Tubuh Negeri Perak hanya digunapakai untuk permulaan sesuatu sesi Dewan ataupun apabila Dewan bermula selepas sesi itu tamat. Artikel ini tidak boleh diguna pakai dalam keadaan setelah Dewan ditangguhkan dan dipanggil semula untuk bermesyuarat dalam sesi yang sama." tambahnya.

Beliau yang dikenali sebagai ikon 'Politik Baru Malaysia' sewaktu pilihanraya kecil Bukit Gantang, April lalu, turut memaklumkan bahawa persiapa Dun Perak kali ini telah dibuat lebih rapi, sejak enam bulan yang lalu.

Pihak Polis dan FRU tidak boleh lagi menghalang sidang Dun tersebut dari terus berlangsung, sebagaimana yang pernah mereka lakukan dalam peristiwa 'Perak Yang Gelita' (1Black Perak), 7 Mei lalu.

"Saya berasa ia (Perak Yang Gelita) tidak akan berlaku kerana Tuan Speaker (Sivakumar) telah membuat suatu persiapan yang lebih serius sejak enam bulan lalu. Sivakumar telah memohon daripada Mahkamah Tinggi Ipoh supaya ianya (sidang dun) tidak akan dihalang Polis dan FRU."

"Kami (Pakatan) merasakan kalaulah kemasukan kami (ke Dun) itu dihalang kerana mahkamah tidak memberikan pengisytiharan, maka ia sesuatu yang bertentangan dengan peraturan Panel Kod 124 Kanun Keseksaan. Polis dan FRU tidak boleh menghalang atau mengkasari kami. Sebab itu, kami (Pakatan Rakyat) meminta perintah Mahkamah supaya manghalang Ketua Polis Daerah dan FRU mengkasari kami dari menghadiri sidang dun depan," ujarnya lagi.

Nizar juga turut mempersoal kredibiliti Ganesan yang berani menganggap Sivakumar dan Pakatan Rakyat negeri seolah-olah menghina Tuanku Sultan Perak serta cuba merampas kuasa (kudeta) kerajaan negeri; sekiranya tetap mahu meneruskan sidang Dun Rabu depan.

"Yang menghina Sultan bukannya Sivakumar, Yang hina Sultan dan kemuliaan Dun Perak adalah Ganesan sendiri. Barisan Nasional lah yang kudeta (merampas kuasa) kerajaan negeri Perak dari Pakatan; yang sah mendapat mandat rakyat dalam pilihanraya umum ke-12 lalu." katanya.

Tambah Nizar lagi, Ganesan juga boleh dianggap sebagai perampas kuasa speaker Dun, kerana perlantikannya meragukan.

"Merujuk Perkara 36(5) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak, Nizar menegaskan bahawa apa-apa perlantikan pun (termasuk melantik Ganesan), mestilah selepas titah Tuanku (Sultan Azlan Shah). Dia (Ganesan) dilantik dalam kalangan mereka (Adun-Adun BN) di dalam dewan, sebelum Tuanku bertitah (setelah) dengan merampas kerusi Speaker, sedangkan Speaker (Sivakumar) masih ada dikerusinya. Itu yang meragukan."

Semalam, sebuah akhbar arus perdana melaporkan, Ganesan mengarahkan semua Adun Perak tidak menghadiri sidang Dun Rabu depan.

Beliau mendakwa Sivakumar cuba menyamar sebagai Speaker Perak dan seolah-olah cuba merampas kerajaan negeri dari genggaman Umno Barisan Nasional.

Mei lalu, Sivakumar mengeluarkan Notis Panggilan Sidang Dun Tergempar 11 hari lebih awal sebagaimana sah di diperuntukkan undang-undang, Perintah Tetap Dewan Negeri (PT)8(1).

Bagaimana pun, ianya dihalang dan terpaksa mengadakan sidang di bawah pokok.

Selepas kejayaan BN menghalang sidang Dun tergempar lalu, khalayak percaya Pakatan Rakyat akan berdepan cabaran yang lebih genting Rabu depan._mna_