Pages

Saturday, August 15, 2009

PeNilaiaN Kpda SPR n PencaloNan

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Teman-teman yang dikasiahi Allah moga masih lagi dikurniakan ketenangan dan masih lagi berfikiran positif berdasarkan Al quran dan Assunnah.Segala pertelingkahan yang berlaku jalan terbaiknya adalah kembali kepada Allah, iaitu kembali merujuk kepada nas Al quran dan Hadis Nami yang ditinggalkan oleh Baginda Muhammad SAW.

Sebaik mana pun manusia yang ada dizaman mutakhir ini, pasti dan akan pasti membuat kesilapan yang disengajakan atau tidak disengajakan, begitu juga sejahat mana pun manusia, dia akan terdetik atau teringin memebuat kebaikan walaupun secebis.Laut mana tidak bergelora, bumi mana tidak ditimpa hujan, manusia mana tidak pernah membuat salah, yang terbaik adalah menyesali kesalah dan bertaubah kepada Allah dan kembali bersama-sama untuk mimbina jati diri berdasarkan ribat kita kepada Ilahi

Teman yang dikasihi...

Sebentar tadi setelah penat pulang dari memebawa tetamu dari Malaysia bersiar-siar kota Kaherah, Sinai, Alex dan sebagainnya, sempat mencuri sedikit masa membuka email, nak tahu jugak perkembangan KPIPM. TERKEJUT n TERKEJUT n TERKEJUT

Terdapat dua tiga email...
1.Email dari SPR muka pencalonan dengan ada penambahan seorang lagi calon yang bertanding.

2.Email dari Jundul Muassarah, tajuk: apa dah jadi dengan SPR
3.Email dari ha chi bertajuk: SPR Perak

Disini ana ingain memberi sedikit komen, walau pun masih tiada lagi sebarang penjelasan dari pihak SPR.

1.SPR
SPR adalah badan yang bebas yang mempunya etika dan peraturan, bagaimana SPR cuai sehingga lupa atau leka atau sebagainya sehingga telah mengeluarkan atau menyiarkan senarai calon beserta gambar calon pada kali pertama, setelah bantahan dibuka oleh SPR sehingga saya buka email terdapat penambahan seorang lagi calon.

Apa yang saya faham adalah, bantahan dibuka untuk membantah calon yang tersenarai selepas pencalonan di tutup, tetapi malangnya, setelah pencalonan ditutup dan bantaan dibuka tiba-tiba bertambah calon yang bertanding.

Persoalan:
1.Apa SPR mahu beri penjelasan
2.Dimana Profisional SPR
3.Undang-undang mana SPR guna


2.Calon
Apa yang saya mahu komen tentang calon berkenaan kes ini adalah.

1.Apalah cara melobi SPR sehingga dicalon selepas bantahan dibuka
2.Sekiranya lewat menghantar borang pada masa yang telah ditetapkan, adakah calon dan pencadang dan penyokong tidak tahu bahawa kelewatan tersebut pencalonannya akan ditolak?
3.SPR sudah membuka tempoh yang panjang untuk sesiap yang mahu hantar borang, kenapa sehari selepas bantahan terdapat pencalonan baru.Ini membuktikan calon lewat menghantar borang pencalonan.
4.Sekiranya ini sikap yang ditunjukkan, mari kita fikir bersama, adalah kan on time untuk masuk usrah AJKT KPIPM, adakah on time akan siapkan kerja-kerja dalam KPIPM.


Akhirnya, kepimpinan ini adalah pilihan Allah, sekiranya kita beria-ia sangat untuk menjadi pemimpin, sesuatu yang malang akan berlaku.

Sesiapa yang meminta jawatan dan jamaah dan orang ramai tidak meredhainya, maka Allah tidak akan membantunya, dan sesiapa yang menerima amanah dan orang ramai menyukainya sesunggunya Allah akan membantu dan menolongnya...Berjuang dimedan yang kamu yakini.

Thursday, August 13, 2009

KepimpiNan

Salam bahagian untuk teman-teman yang mulia,

Selawat dan salam untuk junjungan Nabi Muhammad yang mulia, semoga kita semua mendapat cahaya petunjuk yang dibawa oleh Nabi Muhammad yang menjadi contoh buat semua perkara.

Alhamdulillah KPIPM pada sesi ini akan melabuhkan tirai yang terpundak tanggungjawab dibahu Us Muhammad Mujahid sebagai Yang Dipertua bersama Ahli Jawatan Kuasa tadbir sesi ini.Tidak kita nafikan bahawasanya kepimpinan ada satu kewajipan kepada kita, kerana kita yang bernama manusia lah yang hanya mengaku dihadapan Allah mampu untuk menjadi Khalifah dimuka bumi ini.

Setahun telah berlalu, pelbagai program telah dijankan, pelbagai manhaj dakwah telah dihadami untuk mentarbiah keluruh ahli KPIPM, seluruh tenaga digunakan untuk melihat KPIPM sentiasa berjalan mengikut Perlembagaan,Seluruh AJKT berusaha sedaya mungkin untuk melihat ahli mendapat apa yang termaktub dalam perlembagaan, tentang diri dipersenda, tentang diri dicela, tentang diri di cerca, tentang diri dipersoalankan......ahhhh nyah kan jauh-jauh prasangka yang demian.

AJKT KPIPM hanya mampu menyusun, menjemput, mengajak, kekadang memaksa ahli-ahli untuk bersama KPIPM, bersama usrah KPIPM, bersama program KPIPM, tetapi hanya itu yang mampu dibuat, tak sanggup lagi nak mengangkat tema-teman yang liat sepertimana Sivakumar diangkat.Selebihnya terletak pada diri sendiri dan dari kekuasaan Ilahi untuk menggerakkan jiwa-jiwa yang liat ini untuk memenuhi apa jua program kpipm.

Hari ini, sempat melawat email, sudah keluar senarai calon-calon yang layak bertanding untuk mengisi jawatan-jawatan dalam KPIPM.Alhamdulillah satu anjakan pradikma ahli-ahli KPIPM yang berani untuk duduk dalam barisan pimpinan KPIPM.Saban tahun KPIPM membuka runag untuk teman-teman menjadi pimpinan, manalah tahu kepimpinan yang akan datang mampu untuk mentarbiah ahli kepada lebih baik, paling kurang pun mampu untuk mentarbiah diri sendiri yang sebelum ini janrang-jarang bertemu di Rumah Perak.

Teman yang budiman,
Pilih lah pemimpin anda berdasarkan iman dan takwa, jangan memilih mengikut hawa nafsu atau dengan perasaan yang tidak puas hati, fikirlah panjang-panjang, biar kita menjadi pemimpin yang bertakwa dan dalam masa yang sama menjadi ahli yang taat kepada pimpinan selagimana ianya selaras dengan Al Quran dan Sunnah.Berjuanglah dimedan yang kamu yakini.wassalam

Wednesday, August 12, 2009

Doakan biar DUN Perak BuBaR

KEMAMAN, 12 Ogos (Hrkh) - Menteri Besar Pakatan Rakyat Negeri Perak, Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin yakin Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak akan dibubarkan sebelum berakhir tahun 2009 ini.

Ini kerana, katanya jika Dun Perak tidak bersidang menjangkaui tempoh enam bulan negeri Perak akan menjadi negeri 'tidak berperlembagaan' atau 'unconstitutional state'.

"Dun Perak mungkin kita (PAS) boleh jangka bila dia bubar, dia (Barisan Nasional) terpaksa bubar juga kerana tidak ada pilihan lain, dalam undang-undang tubuh kerajaan negeri Perak mesti bersidang tidak lebih enam bulan,"tegasnya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam anjuran Majlis Tindakan Dun Cukai bagi mengumpul Dana Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13, di sebuah Restoran di Bukit Kuang, Chukai, pada 5 Ogos lalu.

Menurutnya sidang Dun Perak akan datang mesti diadakan selewat-lewatnya pada 7 November 2009 kerana persidangan lalu diadakan pada 7 Mei 2009.

Katanya sidang Dun tersebut mesti diadakan bagi membentang dan meluluskan Belanjawan 2010.

"Mesti ada persidangan, jika tidak bagaimana (negeri) nak belanja tahun depan (2010), nak beri (bayar) gaji kakitangan kerajaan negeri Perak, nak buat peruntukan untuk perbekalan.

"Ini mesti diluluskan di Dewan Undangan Negeri dalam bentuk Belanjawan 2010, ikut mana cerita pun dia (kerajaan) mesti buat persidangan,"jelasnya.

Menurutnya kemungkinan berlaku kekecohan pada persidangan Dun Perak akan datang tidak dapat dijangkakan kerana sidang Dun pada Mei 2009 lalu telah berlaku �huru hara�.

Kata Nizar, sidang Dun yang lalu dianggap tidak sah kerana tindakan Umno-BN merampas kuasa Speaker (Yang DiPertua) Dun Perak secara paksa.

"Bila dia (Umno-BN) buat persidangan (nanti), saya beritahu Tuanku (Sultan), kami juga (Pakatan Rakyat) akan cuba buat bagaimana Umno (buat) arah polis angkat Speaker. Kita pun nak cuba belajar angkat Speaker.

"Adakah Tuanku nak tengok, nak biar dunia tengok, bahawa berlaku lagi kemelut dan huru hara dalam Dewan Undangan Negeri Perak,"ujarnya.

Menurutnya, kemelut tersebut merupakan rantaian dari tindakan 'rampasan kuasa' yang telah dilakukan oleh Umno-BN pada Februari 2009 lalu.

Katanya, seluruh rakyat negeri Perak bersama-sama Pakatan Rakyat yang mahukan Dun Perak dibubarkan segera.

Meski pun, katanya hanya diberi kuasa selama 12 jam pada 11 Mei 2009 lalu oleh mahkamah masih sempat menulis surat kepada Tuanku Sultan Perak memohon agar Dun Perak dibubarkan.

"Umno terpaksa rampas (dan) teruskan proses merampas. Setelah dia rampas kuasa dia rampas Speaker, lepas dia rampas Speaker dia rampas keputusan Mahkamah Tinggi.

"Keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Mei 2009 telah memberikan 'keabsahan' kepada saya dan Pakatan Rakyat sebagai Menteri Besar yang sah dan kerajaan yang sah.

"Sebaik sahaja dia (hakim) memutuskan keputusan itu, saya dan rakan-rakan terus ke Masjid Kampung Pandan dan melakukakan solat sunat.

"Selepas itu, saya 'berlari' (bergegas) dalam kereta minta buatkan surat. (apabila) Saya sampai di Ipoh surat dah sedia, (saya) ambil surat dan bawa pergi ke Istana," ujarnya menceritakan rentetan peristiwa di Perak.

Malangnya, kata beliau apabila sampai ke Istana pada jam 10.30 malam tidak dibenarkan masuk bagi menghadap Sultan Perak.

Menurutnya, dalam surat tersebut memohon perkenan Sultan agar membubarkan Dun Perak.

"Dalam surat itu, saya nyatakan ke bawah Duli Yang Mulia Sultan Perak. Oleh kerana, Mahkamah Tinggi mengabsahkan patik sebagai Menteri Besar, maka patik nak serahkan kuasa itu kembali kepada rakyat. Apa sudi kiranya, Tuanku memperkenankan dibubarkan Dewan Undangan Negeri Perak,"jelasnya.

Pada majlis tersebut sejumlah RM22,000 berjaya dikumpulkan oleh MTD Chukai bagi mengisi Dana Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang. - mks._

Di Hantar Pemuda pada 12:06 PM

Salam Ramadhan

Salam bahagian untuk sahabat yang dikasihi,


Alhamdulillah, syukur kita kepada Ilahi kerana masih mengurniakan sedikit kekuatan kepada kita sehingga kita masih boleh bernafas dibumi yang diciptakan olehNya.

Sedar atau tidak kita sudah hampir melabuhkan tirai syaaban, akan menjelma sang Ramadhan, "Ya Allah hidupkan kami sehingga kami dapat kecapi Ramadhan Mu ya Robb"

Ramadhan bulan yang penuh dengan barakah, bulan yang penuh dengan keampunan tuhan, bulan yang Allah turunkan segala nikmatNya,Allah membuka sepenuh-penuh pintu marfirahNya, seluas-luas pintu taubat dibuka untuk hambaNya,

Ramadhan juga adalah bulan jihad dan bulan kemenangan yang telah menyaksikan pelbagai kemenangan dalam peristiwa yang besar, sepanjang sejarah tamadun islam seperti peperangan Ghuzwatul Badr Al Kubra yang berlaku 17 Ramadhan tahun ke dua Hijrah.

Pembukaan Kota Makkah tanpa setitis darah pada 20 Ramadhan tahun ke 8 hijrah, Pembukaan atau kemerdekaan Kota Andalus dan tersebarnya Islam ke Eropah pada 28 Ramadhan tahun 91 hijrah, sehinggalah pembebasan Sinai pada 10 Ramadhan tahun 1393 Hijrah.

Pelbagai lagi peristiwa yang menjadi sumber inspirasi kepada kita umat sIslam diakhir zaman ini,Insyaallah Allath telah uji kita pada Ramadhan kali ini dengan pilihanraya di Permatang Pasir, kerahkan segala kekuatan yang ada pada Gerakan Islam untuk memenagkan calon parti Islam Semalaysia PAS.

Semalam saya telah menghantar 3orang Syeikh untuk menjadi imam solat tarawikh di bumi Kelantan, amat beruntung ayah ibu,abang-abang, teman-teman di Kelantan mempunyai Pimpinan yang bertulang belakangkan Islam.Terasa dan bertekan dan bercita-cita untuk membawa Syikh Imam dari bumi Anbiyak ini untuk menjadi imam solat tarawih dibumi Perak.

Bagi teman-teman dibumi Anbiyak, khusus anak-anak Perak juga akan berlangsung MKAC dan MAT tidak lama lagi, Insyaallah saya harapkan segalanya berjalan dengan mahabbah untuk melihat generasi yang akan datang dibina asas kekuatan beriman kepada Allah, bukan generasi yang hanya mahu memikirkan hal-hal keseronokan, kepuasan diri dan sebagainya.

Semoga kita semua diberkati oleh Allah, mendapat cahaya Ilahi di dunia dan di akhirat, berjuanglan dimedan yang kamu yakini.wassalam

Tuesday, August 11, 2009

Siapa pengkhianat bangsa

Siapa sebenarnya pengkhianat bangsa dan negara? Benarkah pengkhianat sedemikian wujud atau sekadar dongengan Umno-BN untuk meraih simpati murahan daripada rakyat?IklanPersoalan pengkhianat bangsa dan negara bukan kali pertama diutarakan. Malah jika dilihat,ungkapan sedemikian seringkali menjelma terutama dalam menghadapi detik-detik pilihan raya atau negara sedang dilanda pelbagai isu yang hangat.

"Rakyat tidak pernah lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen,"tegas Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam blog peribadinya.

Beliau yang mengulas isu khianat sebelum itu menjelaskan siri program yang dihadirinya semalam.

"Saya tiba sekitar jam 5.00 petang di Felda Neram Satu. Acara tersebut disusun khas bagi mendekati masyarakat Felda serta menerangkan keutuhan Permuafakatan Pakatan Rakyat dan khususnya jalur perjuangan Parti Keadilan Rakyat.

"Ditekankan keutamaan dasar yang dilakar demi kesejahteraan rakyat semua, dan bukannya hanya untuk memenuhi nafsu tembolok tauke-tauke kaya serta sesegelintir bangsawan politik semata.

"Turut disentuh kejayaan negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat yang berusaha bersungguh-sungguh membasmi kemiskinan dan memerangi rasuah kendati pun berhadapan serangan bertali arus aparat umno-BN,"jelasnya.

Beliau juga menerangkan bagaimana program menjamin kebajikan rakyat seumpama pemberian air percuma, tabung warisan anak Selangor, skim mesra usia emas yang dilaksanakan di Kelantan mahupun Selangor.

"Tidak ketinggalan, saya menegaskan pentadbiran di semua negeri Pakatan Rakyat yang berlandaskan kebolehan, pertanggungjawaban dan ketelusan. Semua dasar tersebut terbukti mesra pelabur, apatah lagi ketika mengalami kemurungan, mereka tentunya mahukan pengurusan ekonomi terbaik dan beramanah.

"Program seterusnya adalah ceramah bersama Dato' Chua Jui Meng di Bandar Chukai dan kemudiannya ceramah perdana di Kerteh bersama Saifuddin Nasution, Ustaz Harun Taib serta Abdul Rahman Yusuf. Lanjutan mengungkapkan dasar pemerintahan yang beramanah, saya lontarkan pula lawan dari makna amanah itu; perbuatan khianat.

"Sudah tentu isu khianat digembar gemburkan hanya dengan dengan satu tujuan, iaitu untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat dengan menjadikan saya sebagai sasaran. Sungguh tidak sangka jentera propaganda sanggup berbuat apa sahaja apabila terdesak hatta cuba memperbodohkan rakyat. Namun saya senantiasa yakin dengan kemampuan rakyat membuat penilaian dan pertimbangan.

"Rakyat sedar siapa yang sebenar-benarnya mengkhianati amanah nusa dan harapan rakyat negara ini. Mereka sudah tentu tidak lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen. Itu semua dilakukan hanya demi kepentingan sendiri,"tegasnya.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa merasmikan mesyuarat agung Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) mendakwa ada individu-individu yang sanggup mengorbankan bangsanya sendiri demi memastikan cita-cita politik mereka tercapai.

"Menjadi tanggungjawab saya untuk menentang habis-habisan pihak yang sebegini. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana keadaan negara kalau kita (BN dan Umno) tidak berkuasa pada pilihan raya umum akan datang," katanya.

Monday, August 10, 2009

Kdatangan Tan Sri Dato' Seri Mufti n SUK

Salam perjuangan kepada sahabat yang dikasihi, semoga dikesempatan ini mampu untuk berada di saff yang membantu kemenangan Islam.Selawat dan salam untuk junjungan besar Nabi Muhammad SAW, Nabi akhir zaman yang diutuskan oleh Allah untuk membawa manusi kejalan yang diredhai Allah.

Kita berada diambang natijah imtihan, ada sahabat yang sudah tahu natijah, ada yang masih menunggu natijah,namun kesemuanya mengharapkan sesuatu yang terbaik untuk diri, kawan-kawan, keluarga dan masyarakat semua.Apa pun natijah yang akan diterima, kata semua wajib redha akan ketentuan Ilahi disamping memuhasabah diri sendiri, diposisi mana kita berada dalam persada ilmu.Ilmu yang penuh didada akan diguna sebaik mungkin untuk memertabatkan Islam.Sesungguhnya Allah akan mengangkat darjat orang-orang yang bertaqwa.

Teman yang dirahmati,

Sehari dua yang lepas kita, anak-anak Perak dikunjungi oleh delegasi Kerajaan Negeri Perak yang diketuai oleh YB. Dato' Abd Rahman Hashim, SUK Kerajaan Negeri Perak bersama Y.Bhg Tan Sri Dato' Seri Mufti, Dato' Mohammad Nor Mansur, Pengarah JAIP, Pegawai Kewangan, Pengarah JKR beserta beberapa Yang Behormat Wakil Rakyat, apa yang lebih mengejutkan YB yang merobohkan Kerajaan Pakatan Rakyat juga bertandang bersama.

Kedatangan delegasi adalah bertujuan untuk merasmi dan menandatangani perjanjian berkenaan Rumah Perak lama dan juga Rumah Perak Baru.Bagi saya memeng kita menunggu kedatangan Dato Mufti, Dato' SUK dan Dato' Mohammad Nor Mansur kerana untuk menyelesaikan masalah rumah Perak, tetapi persoalan yang timbul dibenak fikiran semua, kenapa dibawa begitu ramai mereka yang tidak berkenaan dengan pembelian Rumah Perak, apatah lagi YB yang melompat itu.Adakah sesi jelajah Mesir, Jordan, Syiria, Dubai sebagai hadiah pertama dari kerajaan Perak kepada mereka, ini andaian saya sahaja.

Andai andaian saya ini benar, amat malang semua rakyat Perak kerana duit dihabiskan untuk mereka.Selama sehari bersama mereka tiada sebarang manfaat pun keberadaan mereka berdua dalam majlis perasmian Rumah Perak.Begitu juga kedatangan Y.Bhg Datuk Mohd Hafrizam harun yang begitu jelas membawa mesaj politik Umno, sehingga membawa ole-ole pansel book yang ada lambang dacing.Adakan untuk menjerut lehir anak-anak Perak yang berada diperlembahan Nil ini dengan politik kepartian Umno.Amat malang teman-teman sekalian.

Sahabat yang dikasihi,

Wajib kita berrsyukur kepada Allah kerana meletakkan kita dibumi para wali Allah, dengan ilmu yang kita perolehi, kita dapat membezakan yang hak dan yang batil.Sekiranya kita jugak turut bersekongkol dan meredhai apa yang mereka lakukan, kita juga termasuk dalam golongan mereka,kita juga bakal menerima azab dari Allah.

Awas, kehidupan kita seharian diawasi oleh Allah, mana pun kita berada, bersama siapa pun kita berada, apa yang kita lalukan, apa yang fikirkan semuanya dalam pengetahuan Allah, oleh yang demikian, pertingkatkan amal ibadat, asak dada dengan ilmu islam,lakukan kerja-kerja islami,bergual dengan mereka yang mahukan Islam, bersama dengan harakah islamiah, insyaallah kita kan bersama-sama kecapi kemanisan dalam perjuangan.Berjuanglah dimedan yang kamu yakini.

Amaran rasullullah kepada FRU..Tuan Ibrahim

Tragedi 1 Ogos merupakan pengulangan beberapa tragedi menyayat hati yang dapat dilihat di negara kita. Peristiwa tindakan ganas pihak polis, khususnya FRU bertindak ke atas himpunan aman rakyat, merupakan malapetaka kepimpinan BN yang masih tidak belajar dari kesilapan lampau. Tindakan rakus menyembur gas pemedih mata, semburan air kimia ke atas himpunan aman tersebut ternyata mengundang kemarahan masyarakat di negara ini dan badan-badan hak asasi antarabangsa.Himpunan yang berjalan secara aman dengan kawalan Unit Amal bagi memastikan tidak berlaku tindakan diluar batas yang dibenarkan oleh pihak penganjur. Himpunan hari itu tentulah akan berjalan dengan santai dan berakhir dengan baik seandainya mereka tidak disembur gas pemedih mata serta tindakan ganas pihak FRU. Sayang, himpunan aman ini akhirnya bertukar kelam kabut, bilamana sebilangan rakyat yang berhimpun dikejar, ditangkap, digari dan dijemur dalam trak berjam-jam lamanya.

Tembakan gas pemedih mata dan semburan air kimia menyaksikan kanak-kanak, remaja dari pelbagai kaum terpaksa berlindung di mana sahaja. Mungkin bagi pihak FRU dan polis, tindakan ini adalah lambang keegoan dan kemegahan. Megah kerana berjaya menghalang himpunan, berjaya memecahkan himpunan rakyat. Namun apakah ianya berakhir di situ sahaja?


Persoalannya, salahkah rakyat berhimpun bagi menyatakan bantahan terhadap akta yang zalim ini, setelah pelbagai cara dilakukan bagi menentangnya. Rakyat telah gunakan seluruh saluran lain. Bantahan dalam Dewan Negara dan Dewan Rakyat, surat, kenyataan, seminar, resolosi bengkel bahkan tandatangan rakyat telah dibuat. Apa lagi bagi rakyat untuk menentang akta yang zalim ini. Kezaliman tiada kompromi dalam Islam, Nabi tidak mengaku umat mereka yang menyokong kezaliman, sehingga Baginda memberi amaran:

“Sesiapa yang berjalan bersama orang yang zalim bagi membantunya, sedang ia mengetahui kezaliman orang tersebut, maka telah terkeluar ia dari Islam” - Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Baihaqi.Kerana itu Imam Nawawi dalam syarahnya dalam juzuk 17, hal 190 sewaktu menghuraikan hadis :


“Ada dua golongan dari ahli neraka, yang belum aku saksikan iaitu suatu kaum yang membawa cemeti seperti ekor sapi untuk memukul manusia, dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka bertelanjang, yang menanggalkan tutup kepala, yang menarik kepada maksiat. Kepala (rambut) mereka diikat seperti bonggol unta. Mereka ini tidak akan memasuki syurga dan tidak akan mencium baunya, sedangkan bauannya dapat dihidu dari jarak sekian-sekian”. -(Hadis Muslim)Imam Nawawi menyatakan yang dimaksudkan dengan golongan yang keluar rumah ditangannya ada cemeti, mengejar dan memukul manusia ialah polis ( FRU). Wallahu a'lam. Apakah itu sebenarnya dimaksudkan, namun mari kita meneliti sifat yang dinyatakan oleh Rasulullah dengan tidak menuduh sesiapa, kalau bukan FRU siapa lagi.Lihat pula sebuah hadis yang juga diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Hurairah sabda Baginda:


“Hampir sahaja sekiranya kamu panjang umur, maka kamu akan melihat sekelompok orang yang pada tangan mereka ada cemeti (cota) yang diikat seumpama ekor sapi mereka berangkat keluar dari rumah dengan kemarahan Allah dan mereka kembali ke rumah mereka dalam kemurkaan Allah”.Apakah hati kamu puas bilamana kamu berjaya memukul orang-orang tua, membelasah kanak-kanak, menangkap muslimat dan menyemburkan gas kepada para ulamak. Demi Allah kalaupun kezaliman ini tidak dibalas oleh Allah di dunia, kita pasti bertemu di akhirat.


Apa yang berlaku di hadapan mata kita menyaksikan bagaimana rakyat yang tidak berdosa diterajang, dipukul dengan cota, digari, diheret setelah mereka ditembak dengan gas pemedih mata hanya kerana berhimpun untuk membantah akta yang zalim ini. Tindakan ini tentunya akan mengundang kemarahan rakyat, namun sekalung tahniah diucapkan kerana rakyat kerana tidak membalas bantahan dengan kekerasan, tiada satu pun tingkap kedai pecah, tiada sebuah kereta pun yang diserang, tiada sebarang kerosakan harta awam. Inilah akhlak yang dipamir oleh rakyat.Lalu demi membenarkan tindakan kejam meraka dicari pelbagai alasan luar, kononnya demonstrasi tersebut menyebabkan berlakunya kesesakan jalan yang teruk. Sebenarnya puluhan himpunan yang dianjurkan melibatkan berlaku kesesakan jalan raya. Kalau kerajaan boleh mengisytiharkan penutupan jalan semata-mata bagi memberi laluan kepada pelumba basikal, pelumba jalan kaki, pesta perayaan pelbagai agama, perarakan pesta hiburan, bahkan beberapa orang artis pernah membuat konsert di tengah Chow Kit Road, apa payah pula untuk memberi laluan sekadar dua jam kepada rakyat untuk berhimpun menyerahkan memorandum rakyat kepada Istana, kamudian mereka bersurai dengan aman. Menyaksikan tindakan ganas yang ditunjukkan ini, maka benarlah kata-kata A. Samad Said:


“Kalau kerajaan tidak melayan tuntutan rakyat di jalan raya, kita mesti terjemahkannya dalam pilihanraya”.